HISTORIEN

OM LANGELÆNDER

Traditionen lever i bedste velgående på Langeland

Engang talte Danmark 62 slagterier, men mange var for små til at klare sig. Det var også billedet på Langeland, hvor bønderne i 1980 fusionerede med Expo Fyn. Men der skulle kun gå to år, før slagteriet lukkede den nye Rudkøbing-afdeling.

Otte driftige medarbejdere, der nu stod uden job, indrettede pølsemageri i Simmerbølles gamle mejeri under navnet AS Pølsefabrikken Langeland, og i 1983 så den første ”langelænder” pølse dagens lys. Desværre gik det imidlertid ikke, og virksomheden måtte lukke. Men på Langeland giver de ikke så let op, og man overtalte en spegepølsefabrikant fra Falster til at drive virksomheden videre under navnet Ø Pølser AS

De nye tider har dog ikke påvirket de stolte håndværksmæssige traditioner, som Langelænder pølser stadig fremstilles efter. Her gås der ikke på kompromis for effektivitetens og indtjeningens skyld. Det ses i hele fremstillingen, som stadig er baseret på det gode gamle pølsemagerhåndværk.

Så stædighed og tro på at alt kan lade sig gøre, når viljen er der, er hovedingredienserne, der har ført et stykke dansk kulturhistorie sikkert videre, nemlig de stolte pølsemagertraditioner på Langeland. Siden 1995 har virksomheden været ejet af Stryhns Gruppen, og indgår nu i den norske Agra koncern. Så også i fremtiden vil du kunne kende en rigtig Langelænder pølse på knækket.